Лютеница

                    категории -> храни-> лютеница

Съвременно значение

Ястие, което се приготвя чрез варене и пържене от червени пиперки, червени и сини домати.

Произход на думата

Думата е пряко свързана с прилагателното лют, тъй като лютеницата в повечето случаи се прави с люти чушки и е люта на вкус.

Примери

Баба казва, че слънцето е едно на небето.
Тогава какво е това, което в двора ѝ свети?
Баба му се радва и го бърка с лъжица.
Не било слънце, а било лютеница. Детско стихотворение

Знание

Лютеницата е традиционна българска храна. Може да се яде намазана на филия или като салата към месо, картофи, ориз и др. С лютеница се прави прочутата българска салата с варен боб и лук. Детството на поколения българи е свързано с приятния спомен от вкусната филия с лютеница, приготвена от мама или баба. Затова лютеницата присъства в много детски гатанки и стихотворения:

  1. Люта, люта лютеница,

Чудна, чудна чуденица.

  1. Наготвила съм агнешка чорбица

и съм натрила люта лютеница.

Йордан Стубел

Повечето названия на лютеницата в българския език са домашни и отразяват особености на нейния вкус и начин на приготвяне.

smart

Диалектни названия

Повече информация за произхода, разпространението и примери за всяко едно от диалектните названия.

Произход

Думата се свързва с глагола кълцам. Клъчник е предмет, с който се кълца, раздробява нещо. Значението се е пръхвърлило като название на лютеницата, тъй като тя се приготвя от накълцани на дребно продукти с помощта на клъчник.

Разпространение

Врачанско.

Произход

Думата може да се свърже с диалектното название пенджура, пинджура със значение ‘прозорец или шкаф над огнището’, където би могъл да стои съд с лютеница. Това название е заето чрез турски от арабски.

Разпространение

Пловдивско; Благоевградско; Банско; Разложко.

Примери 

Любимата зимнина на Пиринския край е пинджурът. Може да го използвате и като зеленчукова салата, и като разядка, и като гарнитура. Приготвя се лесно, с най-популярните за сезона продукти и в консервиран вид ще ви радва с вкус през цялата зима. Диалектен архив

Произход

Думата се свързва с глагола търкам, тъй като лютеницата се претърква, претрива, за да стане ситна. Навремето хората не са разполагали със съвременната техника и инструменти, а са правили повечето неща на ръка или с изработени от тях самите уреди.

Разпространение

Благоевградско.

Произход

Това название за лютеницата произлиза от глагола цвърча, тъй като лютеницата издава звуци, подобни на цвърчене, докато се приготвя на огън в голям съд.

Разпространение

Благоевградско.

За нас

Проектът представя за първи път в България различен подход към изучаването на българското диалектно богатство от деца.

©2021 | Всички права запазени.